Yrittäjä ota ensiaskel kohti omistajanvaihdosta ja tee nettitesti! Tukea päätöksillesi saat yrityskummeilta

Lounaspöytäseurakseni istui paikallinen yrittäjä. Kysyin häneltä keskustelun lomassa, jopa vähän yllättäenkin, oletko muuten koskaan miettinyt yrityksesi myyntiä? Empimättä hän vastasi, että tietysti olen. Mutta mitä minä sitten tekisin, jos myisin yritykseni? Yrittäjän vastaus oli hyvä muistutus itsellenikin, että pelkkä bisneksen kunnossa olo ei riitä. Myös yrittäjän on oltava myyntikunnossa. Yrittäjällä on oltava näkemys tulevaisuuden tekemisestä, esimerkiksi uusi harrastus tai bisnesidea.

Moni varmasti tunnistaa samanlaisia tapauksia. Yrittäjän olisi ryhtyä viemään omistajanvaihdosasiaa eteenpäin, mutta tuntuu, että hänen on vaikea tarttua härkää sarvista ja lähteä konkreettisesti edistämään asiaa. Liian usein jäädään hautomisen asteelle, eikä päästä ajattelua pidemmälle ja huonoimmillaan päädytään siihen, ettei ole enää mitään myytävää.

Sitä liikkeellelähtöä saattaa jarruttaa esimerkiksi yrittäjän taloudelliset rajoitteet. Yrittäjän eläke olisi turvattava alusta alkaen, mutta sen lisäksi olisi tärkeää suunnitelmallisesti kehittää yrityksen myyntikuntoa. Yrityksen myyntikuntoa ei kohenneta hetkessä, mutta ostaja voi tulla ovelle milloin vain. Yritys olisi siis hyvä pitää koko ajan kunnossa. Aloita projekti viimeistään nyt heti.

Mitä yrityksen myyntikunto oikein tarkoittaa? Me halusimme Lahden seudun kehityksessä (LADEC:lla) vastata tuohon kysymykseen. Teimme testin, jonka avulla yrittäjä voi nopeasti ja helposti tarkistaa valmiusasteensa omistajanvaihdoksen näkökulmasta. Varmasti keksit paljon muitakin tärkeitä tekijöitä, kuin mitä testiin sisällytimme, mutta sillä yrittäjä pääsee hyvin liikkeelle. Testiin pääset tutustumaan osoitteesta www.myyntikunto.fi. Se on tarkoitettu kaikille yrittäjille, jotka ovat kiinnostuneita yrityksensä liiketoiminnan kehittämisestä.

Perheyrityksille halusimme räätälöidä omat kysymykset ja suositukset. Perheyritysten testissä on keskitytty tyypillisiin sukupolvenvaihdosta jarruttaviin asioihin. Olet ehkä kuullutkin, että sukupolvenvaihdos on 10 % tekniikkaa ja loput 90 % sitä henkistä puolta. Jokainen saa päättää oikean suhteen -testin löydät osoitteesta www.yritysjatkajalle.fi.

Molemmat testit on tarkoitettu maksutta kaikkien hyödynnettäväksi. Nyt rima on asetettu matalalle ja haastan kaikkia herättelemään yrittäjiä liikkeelle, koska yrittäjät tuppaavat olemaan kiinni arjen askareissa ja edessä häämöttävä omistajanvaihdos on helppo jättää hautumisen asteelle.

Heräte pitäisi tulla todella hyvissä ajoin, sillä mahdollisuudet yrityskaupalle tai sukupolvenvaihdokselle luodaan usein jo vuosia ennen varsinaisia paperihommia. Nettitestit ovat mielestäni hyvä lähtölaukaus sekä muistilista matkalla kohti omistajanvaihdosta.

Tarvittavien päätösten tueksi yrittäjällä olisi hyvä olla ulkopuolinen keskustelukumppani. Mielestäni on vaikea keksiä parempaa vaihtoehtoa kuin yrityskummi. Yrityskummit ovat valtakunnallinen verkosto, joka koostuu yli tuhannesta henkilöstä, jotka ovat lupautuneet antamaan kokemuksensa yrityselämän käyttöön. Yrityskummit tekevät työtään pyyteettömästi, mutta tosissaan. Yrityskummin kanssa yrittäjä voi luottamuksella jakaa yrittämisen ylä- ja alamäet. Myös omistajanvaihdokset ovat luonnollinen osa yritysten elinkaarta ja sitä kautta keskustelunaihe muiden joukossa.

Onnistuneen kummiyhteistyön ja liiketoiminnan kasvun ja kehittymisen myötä luonnollinen jatkumo on aktiivisen hallitustyöskentelyn käynnistäminen yrityksessä. Ja se yrittäjän oma tulevaisuuden näkemys voi olla vaikka ryhtyminen yrityskummiksi tai bisnesenkeliksi.

Pasi Kangas

Aluekoordinaattori Yrityskummit Päijät-Häme
Liiketoimintakehittäjä Lahden seudun kehitys LADEC Oy