Luottamus & sparraus

Työhyvinvoinnista huolehtiminen muutostilanteessa –seminaarissa Oulussa 17.5.2016 nousivat luottamus ja sparraus tärkeiksi teemoiksi kaikkien esiintyjien puheenvuoroissa. Nykypäivän työelämän hektisessä ja vaativassa työympäristössä tarvitaan rinnalle usein keskustelukumppani tai sparraaja, jotta päästäisin tavoitteisiin ja jaksettaisiin tehdä positiivisin mielin töitä. Esimerkiksi Liikuntakeskus Voiton yrittäjä Tuomo Kilpeläinen kertoi oman yrittäjyyden aloituksesta ja mainitsi muutaman henkilön, jotka olivat merkittävässä roolissa sparraamassa häntä mm. verkoston rakentamisessa.

Myös monet huippu-urheilijat ovat viime vuosina käyttäneet henkisiä valmentajia, kuten jääkiekon teinisensaatio Patrik Laine. Hän kasvoi hurjaa vauhtia urheilupsykologi Niilo Konttisen merkittävällä avustuksella henkisesti vahvaksi kiekkoammattilaiseksi alle 18-vuotiaana. Yrittäjä Tuomo Kilpeläisen ja huippu-urheilija Patrik Laineen kohdalla puhutaan vahvasta luottamuksesta toiseen henkilöön, joka antaa tukea ja toimii ns. pallotteluseinänä omille ajatuksille, kuten epävarmuus onnistumisesta, muiden odotukset, riskinotto tai kenties taloudelliset syyt.

Seminaarissa puhui myös yrityksensä myynyt kolmannen polven yrittäjä Riikka Moilanen, joka puki hyvin sanoiksi omaa tarinaansa: ”Kun haluaisi luovuttaa, toinen vahvistaa. Kun itse on hermoraunio, toinen tukee. Kun itse ei osaa, toinen paikkaa”. Moilanen myi yrityksensä kilpailijalle – hän itse kontaktoi kilpailijakandidaatteja, eli varsin tehokas ja nopea myyntitapa.

Oulun seminaarissa puhuttiin myös työantajan ja työntekijöiden välisestä luottamuksesta sekä sparrauksesta. Koko työyhteisön yhdessäolo vapaa-ajalla ja teemapäivät kasvattavat luottamusta toisiinsa, ja hyvät ideat, jopa kasvua tukevat, syntyvät helpommin. Yrityksissä yhteinen tekeminen voi johtaa myös onnistuneeseen omistajanvaihdokseen – omistaja ”löytää” työntekijästään keskustelun kautta ostajan.

 

Paula Pihlajamaa ja Tommi Sirviö