Sukupolvenvaihdos – viestikapulan vaihto äidiltä pojalle

Kun 1990-luvun alussa hyppäsin yrittäjäksi ja tartuin jo olemassa olevan yrityksen puikkoihin, uutena omistajana ja toimitusjohtajana, en todellakaan silloin vielä ajatellut tulevaisuutta niin pitkälle, että tämä lysti loppuu kohdaltani joskus tulevaisuudessa.

Aikaa kului ja yrityksen menestys oli hyvin häilyvää. Oman koulutukseni ja kokemukseni avulla kuitenkin selvisin eteenpäin ja vältin suurimmat katastrofit. Tilanne kuitenkin muuttui alan teknisen kehityksen myötä ja yrityksen oli panostettava uuteen tietotekniikkaan. Tiedostin omat vajavaisuuteni uuden edessä. Yritykseni oli rakennemuutoksessa.

Niinpä minun oli turvauduttava alan koulutuksen omaavaan apuun. Kuinka ollakkaan, poikani oli tälläinen henkilö. Hänellä oli vakituinen työpaikka toisella paikkakunnalla eikä alan vaihto ollut silloin päivänselvää. Neuvoteltuamme vakavasti asiasta sain pojastani yhtiökumppanin ja mahdollisen jatkajan yritykselleni. Toistakymmentä vuotta jatkoimme tällä formaatilla , kunnes tuli aika alkaa suunnitella sukupolvenvaihdosta.

Mitään syytä kiirehtiä asian kanssa ei ollut, koska olin kuitenkin hyvin mukana yrityksen arjessa, enkä missään vaiheessa haaveillut eläkepäivistä. Vähitellen ryhdyimme kuitenkin tuumasta toimeen ja otimme yhteyttä paikalliseen kehitysyhtiöön Cursoriin, josta löytyi apu kaikkiin sektoreihin mitä omistajanvaihdos vaatii toteutuakseen. Yhteyksiä ja tapaamisia oli lähes parin vuoden ajan, jolloin selvitettiin veroseuraamukset ja yrityksen myyntiarvo.

Monet tosiasiat olivat minulle uutta tietoa, mutta kysymällä projektia hoitavilta alan asiantuntijoilta kaikki lopulta selvitettiin minullekin. Kun paperit sitten allekirjoitettiin oli kummallakin osapuolella, pojallani ja minulla selvillä, että ratkaisu oli oikea ja hyvin tehty. Jäin vielä muutamaksi vuodeksi töihin osa-aika eläkkeellä.

Paras oppi mitä sukupolvenvaihdoksesta opin oli se, että muutos kannattaa aloittaa ajoissa. Me varasimme siihen aikaa ja toteutimme sen yhteistyössä kehitysyhtiö Cursorin asiantuntijoiden kanssa. Kiitos siitä heille vielä kerran.

 

Riitta Kilpinen

Kopioklubi Oy:n entinen toimitusjohtaja