Oppilaitokset vauhdittamaan omistajan­vaihdoksia

Yrittäjyyden erilaisten aloittamistapojen – startup, yrityskauppa tai perheen sisäinen sukupolvenvaihdos – pitäisi olla tasapuolisemmin esillä koulutettaessa tulevia yrittäjiä. Siksi oppilaitosten on panostettava vahvemmin ns. jatkajakoulutukseen, kirjoittavat Omistajanvaihdosfoorumia edustavat Jari Huovinen (EK) ja Mika Haavisto (Suomen Yrittäjät) Kauppalehdessä 19.11.2020.

Suomi on polttavan kysymyksen edessä: kuinka löytää jatkaja niihin kymmeniin tuhansiin yrityksiin, jotka ovat lähivuosina omistajanvaihdoksen edessä. On ilmiselvää, että tarvitsemme yrittäjäkenttään uutta verta ja nuoren sukupolven tekijöitä. Samaan aikaan oppilaitoksissa kyllä koulutetaan yrittäjyyteen, mutta pääpaino on voittopuolisesti startup-toiminnassa.

Tähän tarvitaan muutos. Yrittäjyyden erilaisten aloittamistapojen – startup, yrityskauppa tai perheen sisäinen sukupolvenvaihdos – pitäisi olla tasapuolisemmin esillä koulutettaessa tulevia yrittäjiä.

Mitä sitten käytännössä tarvitaan omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi? Peräänkuulutamme oppilaitoksiin niin sanottuja jatkajakouluja, joissa osallistujia kannustetaan ryhtymään olemassa olevan yrityksen jatkajiksi ja valmennetaan kohti onnistunutta yrityskauppaa.

Ajatus ei ole uusi – ensimmäiset jatkajakoulut lanseerattiin ammattikorkeakouluihin jo toistakymmentä vuotta sitten. Merkittävää läpimurtoa ei ole kuitenkaan nähty, eikä aitoja omistajanvaihdoksia ole saatu riittävästi syntymään.

Tarve ja tilaus jatkajakouluille on nyt suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Monilla ikääntyvillä pienyrittäjillä on suuria vaikeuksia löytää sopivaa jatkajaa elämäntyölleen. Samaan aikaan toimivan yrityksen jatkaminen kiinnostaa nuoria jopa enemmän kuin startupin perustaminen, mistä kertovat esimerkiksi Talous ja nuoret TAT:in kyselyt.

Nyt on aika nostaa jatkajakoulutus uudelle tasolle. Sen onnistumiseksi Omistajanvaihdosfoorumimme haki eväitä myös Haaga-Helian toteuttamalla selvityksellä. Se auttoi meitä tunnistamaan uudistuksia, joiden avulla jatkajakoulujen vaikuttavuutta pystyttäisiin parantamaan.

Ensinnäkin jatkajakoulujen suunnittelu ja toteutus on tehtävä nykyistä yrittäjälähtöisemmin. Opiskelijoiden rinnalla myös luopuvien yrittäjien tarpeet pitäisi tunnistaa ja huomioida koulutuksen sisällöissä. Toisekseen jatkajakoulujen ovet tulisi avata nykyisten opiskelijoiden lisäksi myös muille yrittäjyydestä kiinnostuneille ja työelämässä jo oleville.

Kolmanneksi koulutuksen tulisi olla monipuolista. Yhteisten luento-osuuksien ohella tarvitaan käytännönläheisempää neuvontaa ja yksilöllistä sparrausta. Vähintään yhtä tärkeää on luoda syventävä väylä, jossa potentiaalisimmat jatkajat ja luopuvat yrittäjät voisivat aidosti kohdata, tutustua ja tehdä aktiivista yhteistyötä omistajanvaihdosten aikaansaamiseksi.

Arvokasta pohjatyötä on jo tehty. Siksi on tärkeää hyödyntää hyvät käytännöt ja kokemukset, joita jatkajakouluille ja oppilaitosten omistajanvaihdoshankkeille on tähän mennessä kertynyt. Avainasemassa on vuoropuhelu, jota tarvitaan oppilaitosten, elinkeinoelämän ja koulutuspolitiikan kehittäjien välillä. Olemme dialogiin valmiita – nostetaan omistajanvaihdokset yrittäjyyskoulutuksen ytimiin!

Jari Huovinen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja

Mika Haavisto

Suomen Yrittäjät
Omistajanvaihdosfoorumin projektipäällikkö

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Kauppalehdessä 19.11.2020.