Omistajanvaihdos tekee yritykselle hyvää

Omistajanvaihdos tuo yritykseen usein aivan uutta potkua ja on hyväksi liiketoiminnalle. Uuden yrittäjän suunnitelmat saattavat parhaimmillaan saada bisneksen kasvuun. Myyjän luopumista helpottaa se, että hänen rakentamansa yritys on hyvissä käsissä ja menee eteenpäin.

Suomessa on tuhansia yrityksiä, joissa pohditaan sitä, löytyykö yritystoiminnalle jatkaja. Suuret ikäluokat ovat yrittäjinäkin pitkän päivätyön tehneet. Monet ovat jo siirtyneet eläkkeelle, mutta moni vielä hakee työlleen jatkajaa. Eikä yrityksen jatkaja aina löydy omasta perhe- tai lähipiiristä. Yrittäjälle yritystoiminnasta uhkaa tulla elämäntyön sijaan elinkautinen.

Yritystoiminnasta luopuva on yleensä uuden edessä – varsinkin silloin kun hän on myymässä elämäntyötään. Luopumisen haikeutta saattaa helpottaa, jos luopuva yrittäjä saa yritykselleen sellaisen jatkajan, joka huolehtii hyvin asiakassuhteista ja henkilökunnasta sekä kehittää yritystä eteenpäin. Silloin kauppahinta ei välttämättä ole luopuvalle yrittäjälle edes tärkein kriteeri. Yrittäjä on tyytyväinen nähdessään, että yritys menestyy hänen jälkeensäkin.

Yrityksen ostaminen on usein riskittömämpi ja helpompi vaihtoehto yrittäjäksi aikovalle kuin uuden perustaminen. Vaikka asiakkaita ei voi ostaa, ovat asiakassuhteet olemassa ja kaupan olevan yrityksen liiketoiminnalla on historiansa. Yrittämistä suunnittelevan kannattaa miettiä yrityskauppaa vaihtoehtona sen sijaan, että lähtee rakentamaan kaikkea alusta.

Sopivan ostettavan yrityksen löytäminen vie aikaa. Kaikki yrittäjät eivät halua julkisesti paljastaa luopumisaikeitaan. Olen kuullut muutaman yrittäjän sanovan, että minulla on yritys myytävänä, mutta älä vaan kerro kenellekään! Usein pelkona on asiakkaiden katoaminen, kilpailijoiden toimenpiteet tai henkilökunnan epäluuloinen suhtautuminen.

Valtakunnallisesta Yrityspörssistä löytyy myytäviä yrityksiä. Sopivaa ostokohdetta voi etsiä myös yritysneuvojien ja -välittäjien kautta tai laittamalla ostoilmoituksen yrityspörsseihin. Usein puskaradio on hyvä kanava, jos haluaa laittaa ostoaikeistaan sanan kiertämään.

Vaikka ostettava yritys löytyisi nopeasti, kaupan hierominen vie yleensä aikaa. Päätös vaatii kypsyttelyä ja keskusteluja, jotta ajatukset kirkastuvat sekä ostajalla että myyjällä. Yrityskaupassa kannattaa aina käyttää asiantuntija-apua. Yrityksen arvonmääritys, rahoitus verotus ja monet yhtiöoikeudelliset asiat vaativat useimmiten asiantuntemusta, jota ei myyjällä eikä ostajalla välttämättä ole.

Yrityskauppa voi olla yksi elämän suurimmista päätöksistä. Yrityksen ostaminen on uudelle yrittäjälle tulevaisuuden uran valinta ja toiminnasta luopuva yrittäjä voi tuntea suurta luopumisen tuskaa. Tilannetta voi molempien kannalta helpottaa, jos kaupan ehdoksi sovitaan, että myyjä pysyy yritystoiminnassa mukana jonkin aikaa. Tällä voidaan varmistaa esimerkiksi se, etteivät asiakkaat karkaa omistajan vaihdoksen takia muualle. Toisaalta voi tulla ongelmaksi, jos luopuva yrittäjä ei ymmärrä päästää sopivassa vaiheessa irti.

Yrityksen ostamista suunnittelevan kannattaa olla aktiivinen ja ottaa rohkeasti yhteyttä yrittäjiin. Moni firma voi olla kaupan, vaikka omistaja ei vielä olisi laittanut sitä julkisesti myyntiin.

 

Jari Jokilampi

Jari Jokilampi

Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja ja toiminut yrittäjänä vuodesta 1984 lähtien.