Olisiko yritysosto sinulle vaihtoehto yrityksen perustamisen sijaan?

Etelä-Pohjanmaan Uusyrityskeskus Neuvoa-antavassa käy vuosittain yli 400 yrityksen perustamista suunnittelevaa asiakasta. Asiakkaista noin 10-15 % suunnittelee lähtevänsä yrittäjäksi yritysostolla. Tätä tapaa suosittelisin mielellään useammallekin alkavalle yrittäjälle. Toimivan yrityksen ostamisen etuna uuden yrityksen perustamisen sijaan ovat ainakin seuraavat seikat: 1. saat valmiin asiakaskannan, maineen ja toimintakonseptin nopeasti 2. saat myyjän tuen sisäänajo-/startti- vaiheessa 3. saat käyttöösi valmiin toimittaja- ja yhteistyöverkoston 4. pääset perustamisvaihtoehtoa nopeammin käsiksi liiketoimintaan 5. toimialueen kilpailuasetelma pysyy ennallaan ja 6. osto on investointi, jota on verrattava perustamisen ja vakiinnuttamisen kustannuksiin. (lähde: Ohjeita bisneksen ostajalle, TEM/APAKE 2011)

Ensin pitää tietenkin löytää se ostettava yritys, joka sinua kiinnostaa. Uusyrityskeskuksella ei itsellään ole myytävien yritysten rekisteriä. Yritysostosta kiinnostuneille suosittelen oma-aloitteisuutta. Voit ottaa itsekin suoraan yhteyttä sinua kiinnostaviin yrityksiin ja ilmoittaa kiinnostuksesi yritysostoon. Voit myös etsiä myynnissä olevien yritysten tietoja mm. www.yritysporssi.fi tai eri yrityskauppajärjestäjien/-välittäjien nettisivuilta. Kannattaa myös ottaa yhteyttä ja jättää omat tiedot yrityskauppajärjestäjille/-välittäjille, sillä kaikki myytävät kohteet eivät ole julkisessa myynnissä. Melkeinpä kaikki yrityskauppajärjestäjät pitävät myös rekisteriä kiinnostuneista yritysostajista myöhempää tarvetta varten, jos ostajalle sopiva myyntikohde myöhemmin ilmaantuisi. Etelä-Pohjanmaan Yrittäjillä on omistajanvaihdosasiantuntija, jolle voi ilmoittaa kiinnostuksensa yritysostoon. Voit itse laittaa ilmoituksia eri nettisivuille/medioille halukkuudestasi yritysostoon. Kun ostettava yritys löytyy, käytä aina asiantuntijoita niin yrityksen ostohinnan määritykseen kuin kaupan toteutukseenkin.

Uusyrityskeskus antaa uuden yrityksen perustajalle, kuin myös yritysostolla yrittäjäksi lähtevälle maksutonta, luottamuksellista ja henkilökohtaista neuvontaa. Neuvomme asiakkaitamme kaikissa yrityksen perustamiseen ja yritysostoon liittyvissä asioissa: liiketoiminnan suunnittelu, kannattavuuden arviointi ja yritystalous, rahoitus, tukimahdollisuudet, verotus, alv, vakuutukset, yhtiömuodot, rekisteröinnit, lupa- ja ilmoitusvelvollisuudet… Yritysostajien kanssa käymme edellä mainittujen asioiden lisäksi useimmiten läpi yrityskaupan kannattavuutta ja rahoitusmahdollisuuksia. Lopputulemana annamme rehellisen arvion siitä kannattaako kauppa meidän mielestämme vai ei. Yritysoston päätät kuitenkin aina sinä.

Lopuksi vielä muutama käytännön vinkki yrityksen ostajalle: 1. Älä hätäile! Suunnittele ja selvitä asioita rauhassa. 2. Selvitä mitä kauppahintaan sisältyy? Mikä on ostettavan yrityksen kaluston, laitteiden ja muiden tavaroiden sekä varaston todellinen arvo? Myyjillä voi olla erilainen käsitys niiden arvosta kuin sinulla. Sama pätee myös liikearvon määrittämisessä. 3. Selvitä rahoitusmahdollisuudet ennen kauppaa. Lainan saanti ei aina olekaan niin helppoa kuin luullaan. 4. Ja käytä asiantuntijaa ennen kaupan toteuttamista.

Ari Loukasmäki

toimitusjohtaja, Uusyrityskeskus Neuvoa-antava

Kirjoitus on aiemmin julkaistu Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien verkkosivuilla, täällä.