Nyt vauhditetaan – tehdään yrityskauppamarkkinat

Pahoittelen jo heti alkuun: nyt käyn teemaa pitkästi läpi. Mutta asia on mielestäni tärkeä. Omistajanvaihdosilmiöstä kaikki oleelliset tahot alkavat olla samaa mieltä. Ilmiö ei ole uusi, mutta tärkeää on havaita ilmiön olevan nyt rakenteellinen. Meillä on nyt 78 000 yli 55-vuotiasta yrittäjää, kun heitä kolme vuotta aiemmin oli noin 74 000.

Riittävän tosissaan ei kuitenkaan toimita. Vanha hokema on se, että ”kyllä markkinat hoitaa”. Eivät hoida – koska juuri nuo määrät ovat niin kovia. Nyt pitää ponnistella ja luoda Suomeen toimivat yrityskauppamarkkinat myös mpk-yrityksille.

Keskeisiä haasteita ovat mm. jatkajan löytyminen, arvonmääritys, osaamisen siirto jatkajalle ja yrityskaupan rahoitus. Tämäkin on monelle jo tuttua.

Rahoitus kuntoon

Tuoreimman Ov-barometrimme mukaan yrityskaupan rahoittamisen haasteet ovat lisääntyneet. Myös Yrityspörssin asiakaskyselyn perusteella rahoitus on suurin este yrityskaupan tiellä.

Omistajanvaihdokset on nostettu mukaan hallituksen kärkihankkeisiin. Siellä todetaan, että Finnvera kokoaa yritysten omistajanvaihdoksia helpottavan rahoitusohjelman. Finnvera onkin panostanut palvelukokonaisuuteen, jolla edistetään omistajanvaihdoksia, ja Suomen Yrittäjät ja Finnvera tiivistävät yhteistyötään.

Huhtikuun alussa käyttöön otetun uusi kasvulaina parantaa Finnveran mahdollisuuksia osallistua yrityskauppojen. Kasvulaina on välirahoitustuote, jossa yhdistyy piirteitä sekä oman että vieraan pääoman ehtoisesta rahoituksesta.

Myös muut finanssialan toimijat ovat aktivoitumassa omistajanvaihdosten edistämiseen. Jotkut pankkiryhmittymät ovat julkaisseet oman palvelukokonaisuutensa. Olemme tavanneet tämän kevään mittaan lähes jokaisen finanssiryhmän.

Yrityspörssi laajenee

Nykymuotoinen Yrityspörssimme on toiminut nyt kaksi vuotta. Tulokset ovat asiakaskyselymme mukaan hyviä – jopa kolmannes vastanneista on löytänyt kanavan avulla ostajan yritykselleen. Myytäviä yrityksiä pörssissä on juuri nyt noin 500, mitä voi pitää kohtuullisena määränä. Arvioiden mukaan kauppoja tehdään Suomessa vain 2500 vuosittain. Määränhän pitäisi olla vähintään kaksinkertainen – jos siis yrittäjien toiveet toteutuisivat.

Valtakunnallisen Yrityspörssin lisäksi jo yhdellätoista alueella toimii oma alueellinen Yrityspörssi. Tuoreimpia on avattu Lapissa, Rannikko-Pohjanmaalla ja Etelä-Karjalassa. Alueellisilla Yrityspörsseillä on merkittävä rooli alueellisten omistajanvaihdostoimenpiteiden katalyyttina. Tämän osoittaa myös Yrityspörssi-indeksi, joka mittaa omistajanvaihdostoiminnan alueellisia eroja.

Jatkamme perustyötä

Onnistuneiden omistajanvaihdosten yhteys yritysten kilpailukyvyn kehittymiseen ja sitä kautta alueellisen elinvoiman varmistamiseen on minusta noussut hyvin esille. Omistajanvaihdokset nähdään yhä laajemmin myös kasvun välineinä.

Tärkeintä on kuitenkin, että kerromme yrittäjille perusviestiä siitä, miten kannattaa toimia, kun yrityskauppa lähestyy. Esimerkiksi toukokuun alussa peräti 28 000 yli 55-vuotiasta yrittäjää saa meiltä kirjeen, jossa annamme vinkkejä onnistuneen kaupan toteuttamiseen.

Tänä vuonna uusimme myös Enter/Exit –julkaisun, jossa omistajanvaihdoksia tarkastellaan sekä myyjän että jatkajan näkökulmasta. Lehti jaetaan yrittäjille, opiskelijoille, yrittäjäjärjestöille, alueellisille kehittämisyhtiöille, uusyrityskeskuksille ja monelle muulle.

Keskitymme voimakkaasti erityisesti pienten yritysten yritysmarkkinoiden kehittämiseen sekä myyjien ja ostajien aktivoimiseen. Emme halua viisastella ja keksiä jatkuvasti uutta tutkittavaa. Haluamme toimia käytännön tasolla, jotta yhä useampi elinkelpoinen yritys löytää jatkajan.

 

Anssi Kujala

varatoimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät