Miksi valmistautua omistajanvaihdokseen?

Yrittäjät lykkäävät omistajanvaihdokseen valmistumista myöhempään ja myöhempään. Miksi näin tapahtuu? Usein yrittäjä kertoo valmistautumattomuuden syyksi sen, että hän ei tosiasiassa aio lähitulevaisuudessa eläköityä, eikä siksi ole syytä ryhtyä välittömiin valmisteluihin.

Omistajanvaihdoksista puhutaan usein yrittäjän ikääntymiseen liittyvänä kysymyksenä. Ikääntyminen on toki yksi syy, mutta syitä on myös muita.

Avioero tai riitautuminen

Yrittäjä voi kokea avioeron, jonka tuoksinassa saatetaan joutua realisoimaan yritys yllättäen ja nopeasti. Hankaluuksia voi ilmetä, jos yrityksen omistusjärjestelyihin ryhdytään vasta sitten, kun sukset ovat jo ristissä. Esimerkiksi yhteinen näkemys yrityksen arvosta olisi hyvä tehdä silloin, kun välit ovat vielä kunnossa.

Jos yritys on usean yrittäjän yhteisesti omistama, saattavat keskinäiset riidat tehdä yhdessä yrittämisestä mahdotonta. Silloin voi seurauksena olla äkillinen omistajanvaihdos.

Kyllästyminen tai työkyvyn menettäminen

Yrittäjä voi kyllästyä yrittämiseen syystä tai toisesta. Yrittäjä voi masentua ja menettää siten työkykynsä. Yrittäjä voi myös tulla sellaisen tilanteen eteen, jossa omaa motivaatiota ja kykyä yrityksen kehittämiseen ei kerta kaikkiaan ole.

Yrittäjä voi menettää työkykynsä onnettomuuden tai sairauden seurauksena. Onnettomuudet ja sairaudet eivät tule kello kaulassa.

Yrittäjä voi kuolla ja kuoleekin ennemmin tai myöhemmin. Ennenaikainen, odottamaton kuolema tuo yrityksen äkkinäisen omistajanvaihdoksen eteen.

Omistajanvaihdos tulee, ole valmis

Mitä yllättävämpään omistajanvaihdokseen joudutaan, sitä vaikeamman tilanteen edessä ollaan jopa aivan rutiiniasioiden osalta: tietojärjestelmien salasanat, asiakastiedot, tilausten ja toimitusten tila, toimittajiin, alihankkijoihin ja henkilöstöön liittyvät asiat, suhteet rahoittajiin ja vakuuttajiin.

Omistajanvaihdos tulee eteen väistämättä kaikille yrityksille. Parasta valmistautumista on se, että yritys on kaiken aikaa myyntikunnossa:

  • Toiminta on suunniteltua, johdettua ja dokumentoitua.
  • Liiketoiminta on kannattavaa ja kasvavaa.
  • Yrityksellä on tyytyväiset asiakkaat.
  • Sen henkilöstö on motivoitunutta ja osaavaa.
  • Tuotteet ja palvelut tyydyttävät asiakkaiden tarpeet tai ratkaisevat asiakkaiden ongelmat.

 

Mika Haavisto

Mika Haavisto

Kirjoittaja on toiminut viimeiset viisi vuotta omistajanvaihdosten edistämishankkeiden vetäjänä Suomen Yrittäjissä. Nyt hän toimii Ov-foorumin sihteerinä ja ainoana päätoimisena hankkeen työntekijänä hankkeessa, joka on sen jäsenten yhteinen. Hankkeen kotiorganisaatio on Suomen Yrittäjät.