Eikö vaimo laske Pubiin? – Osta oma Pubi ja palkkaa vaimo töihin! – eli erilaisia näkemyksiä omistajanvaihdoksiin.

Olemme täällä Itä-Savon alueella Savonlinnassa toimineet omistajanvaihdoksissa mukana jo vuodesta 2005 alkaen. Vuosien varrella on pakostakin kerääntynyt erilaisia näkemyksiä omistajanvaihdoksiin liittyvissä asioissa. Koska Suomi tarvitsee jatkajia, olemme keskittyneet viime vuosina aktiivisesti jatkajien hankintaan eläkeikään tuleville yrittäjille. Ohessa muutamia näkemykseni mukaisia väitteitä ja vastaväitteitä näihin liittyvissä asioissa.

Väite: Pääosin nuoret vasta valmistuneet ovat potentiaalinen kohderyhmä. Väärin. Vastavalmistuneet tarvitsevat muutaman vuoden työssäolon, saadakseen työkokemusta ja osaamista, kunnes ”hartiat kasvavat” ja pystyvät luottamaan itseensä ja harkitsevat yrittäjäksi ryhtymistä/valmiin yritystoiminnan ostamista. Tosin, on nuoria, jotka ovat valmiita lähtemään mukaan, jos saavat yhtiöön mukaan jonkun alaa tuntevan seniorin osakkaaksi/tutoriksi.

Väite: Ostaisin valmiin yrityksen, mutta minulla ei ole riittävästi varaa. Väärin. Jos liiketoiminta on tervettä ja yrityksen tuotteiden/palveluiden arvioitu elinkaari on pitkä, niin rahoituksella on kyllä useimmiten taipumus järjestyä. Pääsääntöisesti on katsottava, mikä on omarahoituskyky ja se kerrottuna 4-4,5 on se kokonaissumma, jonka arvoista yritystä pystyt etsimään. Omarahoituksen ei tarvitse löytyä ”perstaskusta”, vaan sitä pystyy kasvattamaan myös lainarahalla. Finnveran yrittäjälaina on tätä varten luotu instrumentti. Laina on henkilökohtainen ja tarkoitettu yhtiöosuuksien ostoon. Tämän takaisin maksun voi hoitaa myös osinkotuloilla. Rahoituslaitokset pyytävät yrityskaupoissa 25-35%:n omarahoitusosuutta. 20% voi joskus riittää. Useimmiten sama rahoittaja, joka on rahoittanut ostettavaa yritystä, tulee rahoittamaan ostajaa. Ei kuitenkaan kannata lähestyä rahoittajia 1M€:n arvoisen yrityksen rahoittamisesta 5000€:n omarahoitusosuudella. Ota ammattilaisiin yhteyttä. Rahoitusratkaisuja on kyllä löydettävissä.

Väite: Tämä yhtiö myydään osakekauppana kiinteistöineen/liikehuoneistoineen. Väärin. Useimmiten ostaja määrittää, mitä halutaan ostaa. Jos ostaja ei halua ostaa liikehuoneistoa, niin usein on neuvoteltavissa, että ostaja esim. jää vuokralle ko. liikehuoneistoon. Tällä saadaan kauppahintaa alennettua. Liiketoimintakauppa on ostajan kannalta joskus järkevämpi. Ostetaan liiketoiminta, koneet, kalusto, varasto ja mahdollisesti yrityksen nimi. Mikäli myytävässä yrityksessä on paljon omaisuusmassaa ja käteisvarantoja, on tämä malli usein soveliaampi myös myyjälle. Yhtiökaupassakin saadaan kauppahintaa alennettua puhdistamalla taseesta omaisuuseriä ennen yhtiökauppaa.

Ongelma ja mahdollisuus

Pienenpien kaupunkien ja kuntakeskuksien ongelmana on nuorison poismuutto opiskelemaan ja rakennetyöttömyyden seurauksena työelämään siirtyminen kasvukeskuksiin. Seutukaupungit ja kunnat eivät pysty tarjoamaan aina työtä tietyn koulutuksen saaneille.

Niille henkilöille, jotka haluavat jäädä synnyin/asuinseuduilleen, kasvattaa siellä lapsensa ja elättää perheensä, antaa yhä kasvava luopuvien yrittäjien joukko mahdollisuuksia toteuttaa nämä unelmat. Näille henkilöille valmiin yrityksen ostaminen omalta alueelta on todella järkevä vaihtoehto.

Juhani Rouvinen

Itä-Savon Uusyrityskeskus

toimitusjohtaja/yritysneuvoja