Yrityskaupat startup-imuun

Startupit eli uudet aloittavat yritykset ovat hyvin esillä yleisessä keskustelussa ja tiedotusvälineissä. Hyvä niin, sillä uusia yrittäjiä, uusia yritysideoita ja yrityksiä tarvitaan. Vähemmälle huomiolle tahtoo jäädä se seikka, että tie yrittäjäksi voi käydä myös yritysoston kautta. Käytettyjä hyviäkin yrityksiä on markkinoilla runsaasti.

Yrityskaupalla yrityksen aloittaminen on riskittömämpää kuin uuden yrityksen perustaminen. Liikekitka on lepokitkaa pienempi. Toki kokonaan uuden yrityksen perustaminen on sykähdyttävämpää. Tutkimusmatkailu on aina kiehtonut ihmismieltä.

Yritysten omistajanvaihdoksia tehdään Suomessa nyt noin 2 500 vuosittain. Potentiaalia olisi suurempaankin määrään, mutta sen toteutumiseen tarvitaan tietoa käytettyjen yritysten markkinoista. Toteutumaton omistajanvaihdos haaskaa aineellista ja aineetonta omaisuutta sekä vaarantaa alueellista vireyttä ja elinvoimaa.

Yrityskaupat tulisi saada mukaan startup-imuun. Omistajanvaihdoksen kynnyksellä olevia yrityksiä olisikin syytä ryhtyä nimittämään restartup-yrityksiksi. Yrityksen omistajanvaihdos merkitsee yritykselle aina uutta alkua ja uudistumista, kun uusi yrittäjä tuo yritykseen omat uudet tuoreet ideansa ja toimintatapansa. Usein omistajanvaihdos on myös sysäys kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Esimerkillisesti hoidetuilla restartupeilla, onnistuneilla omistajanvaihdoksilla, Suomi voisi rakentaa itselleen jopa globaalin kilpailuedun.

”One Man’s Ceiling Is Another Man’s Floor”.

 

Mika Haavisto

Mika Haavisto

Kirjoittaja on toiminut viimeiset viisi vuotta omistajanvaihdosten edistämishankkeiden vetäjänä Suomen Yrittäjissä. Nyt hän toimii Ov-foorumin sihteerinä ja ainoana päätoimisena hankkeen työntekijänä hankkeessa, joka on sen jäsenten yhteinen. Hankkeen kotiorganisaatio on Suomen Yrittäjät.