”Sisko tahtoisin jäädä” – ajatuksia aktiiviuran lopettamisesta

Halusin kirjoittaa teille omistajanvaihdoksista ja siitä, kuinka haastava tämä yrittäjyyden saumakohta on. Mieleen nousi kuitenkin yritystoiminnan sijaan vertauskuva urheilukentiltä, joilla itsekin on tullut monessa lajissa kisattua. Kerron siis alkuun tarinan nuoresta jääkiekkotähdestä, jota voidaan kutsua vaikkapa Sannaksi:

Sannan lopettamispäätös oli pysäyttävä. Jääkiekkojoukkue Uimin Sudet oli menettämässä tähtihyökkääjänsä eikä seuraajasta ollut tietoa. Joukkue ja koko kaupunki olivat shokissa. Sannan laiturit Sisko ja Tuula olivat jo toista viikkoa puhelleet ihan kummallisia. Irtokarkkeja rakastava valmentaja Katri taas näytti siltä, kuin voisi merkkariinsa tukehtua.

Katsomossa kannattajat itkivät. Kuusivuotiaan fanin Kallen popcornit jäivät syömättä, keski-ikäisen Matin kalja kaatui rinnuksille ja seniori Seljan tekarit tippuivat suusta liikutuksen voimasta. Edes Sannan legendaarista ”hanska kädestä, sormi pystyyn” -tuuletusta ei enää jaksettu imitoida katsomossa.

Myös joukkuetta sponsoroiva Matti oli huolissaan ja pohti tukensa uudelleen kohdentamista. Hänen katseensa oli kääntynyt lupaavaan pingisjuniori Simppaan, jonka Aasian kiertueeseen sijoitetut eurot voisivat tuoda bisnekselle laajempaa näkyvyyttä.

Muissa joukkueissa tunnelmat olivat päinvastaiset ja naapurikaupungissa Sannan vetäytyminen kirvoitti riemunkiljahduksia. ”Nyt on sinun vuorosi loistaa”, sanottiin vastustajajoukkueen pukukopissa Juha Tapiota fanittavalle Siljalle.

Miten tämä fiktiivinen tarina sitten liittyy omistajanvaihdoksiin? Ei mitenkään ja sittenkin aika paljon.

Tutkimusten mukaan Suomessa on valtavasti yrityksiä, joille omistajanvaihdos on ajankohtainen. Näitä yrityksiä on kuitenkin käytännössä vaikea tunnistaa ja vaikea ihan konkreettisesti löytää. Tämä johtuu usein siitä, että luopuvat yrittäjät kertovat aikeistaan kyllä kyselytutkimuksissa, mutta eivät julkisesti. Näin siksi, että luopuminen on usein yksilötasolla vaikeaa ja siitä kertominen julkisesti saattaa tuntua hyvin lopulliselta. Lisäksi asian esille tuominen saattaisi vaikuttaa ei-toivutulla tavalla yrityksen työntekijöiden, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden asenteisiin ja käyttäytymiseen. Aivan kuten Sannan ilmoitus hänen joukkuekavereihinsa, kannattajiin ja vastustajiin.

Yritysten omistajanvaihdoksia on tutkittu paljon. Useimmiten niiden kohteena ovat olleet joko yrityksistä luopuvat tai niitä jatkavat yrittäjät. Omistajanvaihdosten vaikutuspiiri on kuitenkin selvästi tätä laajempi ja kaipaamme lisää tutkimusta myös sidosryhmävaikutuksista ja niiden hallinnasta. Tavoitteena tulee olla sellaisten keinojen ja hyvien käytäntöjen tunnistaminen, joilla omistajanvaihdoksista voitaisiin puhua kuten mistä tahansa muustakin yrityksen kehittämistilanteesta eikä niitä tarvitsisi enää tehdä niin sanotusti ”tutkan alla”.

Aktiiviuran lopettaminen on kuitenkin lopulta jokaisen yrittäjän edessä. Tärkeintä on, että joukkueen matka jatkuu ja peliketjuun nousee uusia tähtiä. Uimin Susien pukukopissakin Sanna teki viimeisen kerran lähtöä yhdessä parhaan ystävänsä ja laitahyökkääjänsä kanssa. Ovella hän pysähtyi, katsoi ystäväänsä ja sanoi: ”Sisko tahtoisin jäädä…”.

 

Jari Huovinen

Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja
Yrittäjyys-ryhmän vetäjä Elinkeinoelämän keskusliitossa (EK)