Riikosia ja Möttösiä

Riikonen kyyristyi lähtötelineisiin. Tieto avausosuuden merkityksestä sai hänen kulmansa kurtistumaan ja sydämensä pamppailemaan. Lähtölaukauksen kajahdettua Riikonen säntäsi matkaan päättäväisyyttä uhkuen. Naapuriradan nuori sälli ei ehtinyt telineistään irrota, kun Riikonen jo pinkoi lähes puolimatkassa osuuttaan. Hieman takakenoisella, ja eittämättä omintakeisella, tyylillään hän saapui nopeasti vaihtoalueelle. Perusta joukkueen menestykselle oli rakennettu!

Helander otti viestikapulan vastaan takasuoran alussa. Nyt oli mahdollisuus kasvattaa johtoa. Helander oli näyttävä juoksija, jonka rullaavasta ja aristokraattisesta askeleesta koko joukkue sai itseluottamusta. Nyt mentiin niin lujaa, ettei takasuoran katsomossa mummojen lierihatut ja pappojen lippalakit meinanneet päässä pysyä. Helander nosti osuudellaan joukkueen aivan uudelle tasolle!

Silvennoinen oli yleisön silmissä joukkueen aliarvostetuin juoksija. Hän säntäsi kaarteeseen vain yksi tavoite mielessään: velvollisuus hoidetaan niin, ettei yksikään joukkue tule rinnalle tai pääse ohi. Silvennoinen ei ehkä ollut joukkueen nopein, mutta kenties luotettavin kuitenkin. Eräässäkin kilpailussa Silvennoinen oli onnistunut säilyttämään asemansa kahdesta kuperkeikasta, suolitukoksesta ja katkenneesta akillesjänteestä huolimatta. Tällä kertaa vastoinkäymisiä ei onneksi esiintynyt ja osuus eteni käsikirjoituksen mukaan. Väylä mestaruuteen oli pedattu!

Möttönen lähti ankkuriosuudelleen suu sellaisessa virneessä, että purjeiksi pullistuneet posket aiheuttivat jo ylimääräistä ilmanvastusta. Ei se kuitenkaan näkyvästi menoa haitannut. Möttönen oli tähtijuoksija, joka pystyi ratkaisemaan ja hallitsemaan kilpailuja omalla suorituksellaan. Kaikkea ei nyt tarvinnut laittaa peliin. Sen verran tuntuva oli johtoasema, jonka joukkue oli hänelle pedannut. Näin hänelle jäi aikaa esittää jo bravuuriksi muodostunut tuuletuksensa, jossa yliaktiivinen salsatanssija ja heiton jälkeen heittäytyvä keihäänheittäjä muodostivat luontevan kokonaisuuden.

***

Omistajanvaihdokset ovat kuin viestijuoksua. Jokaisessa vaihdoksessa joku luopuu ja joku jatkaa. Mitä paremmin edeltäjän osuus sujuu, sen motivoivampaa on yleensä jatkaa viestiä. Jokainen vaihdos antaa myös mahdollisuuden uudelle – oli sitten kyse pienemmistä toimintatapojen muutoksista tai suuremmista strategisen tason uudistuksista. Lisäksi tavoitteisiin voi päästä monella eri tyylillä eikä yksikään ole toista arvokkaampi. Suomen yrittäjäkenttä tarvitsee niin Riikosen ja Silvennoisen kaltaisia luotettavia kaarrejuoksijoita kuin menestymään tottuneita etu- ja takasuoran Möttösiä ja Helandereita.

Omistajanvaihdoksen edessä on nyt niin paljon yrityksiä, että joukosta löytyy varmasti hyviä mahdollisuuksia kaikille yrittäjätyypeille!

Jari Huovinen

Ov-foorumin puheenjohtaja,
johtava asiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto EK