Omistajanvaihdosfoorumi on parhaita eurooppalaisia käytäntöjä

Omistajanvaihdosfoorumi osoittautui yhdeksi esimerkiksi parhaista eurooppalaisista käytännöistä pienten yritysten omistajanvaihdosten edistämiseksi. Seinäjoen ammattikorkeakoulun toteuttamassa selvityksessä ov-foorumi on mukana yhteensä 15 parhaan tapauksen esittelyssä. Esimerkit valittiin yhteensä 29 ehdotuksesta, joita saatiin 17 eri maasta. Muiden maiden hyviä käytäntöjä ovat mm. omistajanvaihdosviikko ja yliopiston valmennusohjelma Belgiasta, Itävallan kauppakamarien tarjoamat omistajanvaihdospalvelut ja Slovenian sähköinen kauppapaikka ulkomaisten ostajien houkuttelemiseksi. Toinen parhaiden käytäntöjen joukkoon Suomesta pääsyt esimerkki on omistajanvaihdosbarometri, jota parhaillaan toteutetaan neljättä kertaa.

 

Pienten yritysten omistajanvaihdosten ekosysteemien kokonaisvertailussa Suomi arvioitiin niukasti ensimmäiseksi. Mielenkiintoinen havainto on, että omistajanvaihdosfoorumiamme vastaava valtakunnallinen yhteistyöryhmä löytyy vain kahdesta muusta maasta, mutta juuri nämä kolme maata muodostavat vertailun kolmen kärjen. Tulosta voidaan tulkita niin, että suurimmalle osalle vertailussa mukana olleita maita omistajanvaihdosteeman keskeisten valtakunnallisten toimijoiden yhteistyön käynnistäminen ja kehittäminen voisivat olla merkittävä askel kohti nykyistä paremmin toimivaa omistajanvaihdosten ekosysteemiä ja kasvuyrittäjyyden edistämistä.

 

Esimerkkien kokoaminen parhaista käytännöistä ja ekosysteemien vertailu kiinnittävät huomiota tarpeeseen jatkaa ja vahvistaa eri maiden omistajanvaihdosasiantuntijoiden välistä keskustelua. Hyviä käytäntöjä löytyy ja niitä voidaan soveltaa, vaikka toiminta- ja säädösympäristöjen erilaisuus tekevätkin suoran kopioinnin haasteelliseksi. Suomalainen omistajanvaihdosten ekosysteemi pärjää nyt hyvin kansainvälisessä vertailussa, mutta joissain maissa ponnistellaan jatkuvasti tilanteen parantamiseksi. Ja näitä ponnisteluja meidänkin on hyvä jatkaa pysyäksemme mitalisijoilla myös tulevaisuudessa.

 

Taustaa selvityksestä

Alkuvuodesta 2021 Seinäjoen ammattikorkeakoulu kartoitti EU-maiden parhaita käytäntöjä pienten yritysten omistajanvaihdosten edistämiseksi. Samalla koottiin tietoja eri maiden omistajanvaihdosten edistämisen rakenteista, palveluista ja säädösympäristöstä. Selvityksen tulokset ovat nyt käytettävissä suomalaisen omistajanvaihdosten ja kasvuyrittäjyyden kehittämisessä (urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021062339725).

 

Juha Tall, TKI-asiantuntija

Elina Varamäki, vararehtori

Anmari Viljamaa, yliopettaja

Seinäjoen ammattikorkeakoulu