Kehitysyhtiöt koronakriisissä yrittäjän tukena

Koronakriisin aikana kehitysyhtiön rooli yritysten lähipalveluna on korostunut. Yrityksillä on akuutti tarve keskustella vaihtoehdoista mm. toiminnan sopeutukseen ja rahoitukseen liittyen kuten myös omasta jaksamisesta ja työkyvyn ylläpitämisestä.

Samalla yritysten tulee pohtia mahdollisuuksia mukauttaa liiketoimintaansa esim. digitalisaatiota tai etäpalveluja hyödyntäen. Kaikissa näissä kehitysyhtiön neuvojat ovat käytettävissä ja kehitysyhtiöt ovat erityisellä intensiteetillä tiedottaneet neuvontapalveluistaan, jotta mahdollisimman moni yrittäjä ne löytää.

Suomen Yrittäjien, Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ry:n ja Suomen Uusyrityskeskukset ry:n perustama Alueesi korona-apu yrittäjälle -verkosto on auttanut yrityksiä koronan luomissa ongelmissa noin 35 000 kertaa. Yksi Alueesi korona-apu yrittäjälle -verkoston tehtävistä on ollut varmistaa, että mahdollisimman moni yritys löytää sopivan tuen ja osaa hakea sitä.

Viime aikoina neuvonnan fokus on siirtynyt uuden luomiseen ja kehittämiseen, yrityksiä on sparrattava uudistamaan toimintaansa niin, että ne selviävät kriisistä ja menestyvät uudessa liiketoimintaympäristössä.

Omistajanvaihdokset eivät välttämättä juuri nyt ole päällimmäisenä yritysten agendalla, mutta suuri määrä yhteydenottoja kehitysyhtiöihin tuo niiden tietoon myös muuta kuin akuuttiin kriisiin liittyvää. Kehitysyhtiöiden neuvojat tutustuvat uusiin yrittäjiin ja yritysten tilanteeseen taas laajemmin, jolloin myös OV-kysymyksiin liittyvää tulee esiin ja niihin voidaan ja niihin täytyy palata myöhemmin. Yksi koronakriisin negatiivisista vaikutuksista lienee, että se lisää patoutunutta OV-tarvetta.

Korona ei kuitenkaan muuta sitä, että yritysten omistajanvaihdoksissa ja niiden edistämisessä on suuri potentiaali kasvulle. Uudet omistajat tuovat kannattavaankin yritykseen uusia ideoita ja toimintatapoja ja omistajanvaihdosten edistäminen on tehokasta kasvu- ja innovaatiopolitiikkaa.

SEKES – verkosto

Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ry:n 54 jäsenyhtiötä ja niiden noin 700 yrityskehityksen ammattilaista ovat kattavin yrityskehitystyötä tekevä verkosto Suomessa. SEKES-yhtiöt työskentelivät 2019 syvemmin 45 000 yrityksen kanssa ja kontakteja oli kaikkiaan 100 000.

Jaakko Helenius

toiminnanjohtaja, SEKES