Haaveena yrittäjyys? Mitä jos jatkaisitkin jo olemassa olevan yrityksen toimintaa?

Yrittäjäksi voi alkaa myös ostamalla jo toimiva yritys. Se voi olla hyvä tapa leikata yrittäjäriskiä, sillä valmiina hankitun yrityksen eloonjäämisen todennäköisyys on yli 1,5-kertainen verrattuna vastaperustettuun yritykseen.

Haaveiletko yrittäjyydestä ja oman yrityksen perustamisesta? Ovatko tulevan yrityksesi toimiala ja yritysmuoto jo selvillä, mutta pohdit vielä, miten oikein lähtisit liikkeelle?

Aina ei ole kuitenkaan pakko aloittaa tyhjältä pöydältä eikä pyörää ole aina tarvetta keksiä täysin uudestaan. On olemassa myös nopeampi, ja ehkä myös helpompi, tapa ryhtyä yrittäjäksi: ostamalla olemassa oleva yritys. Toiminnan jatkajaa tai osakasta hakevia yrityksiä on tarjolla runsaasti. Tilastojen mukaan Suomesta löytyy noin 75 000 yrittäjää, jotka ovat yli 54-vuotiaita. Mahdollisuuksia toimivan yrityksen ostamiseen siis löytyy paljon.

Olemassa olevan yrityksen ostaminen voi olla myös hyvä tapa kasvattaa omaa jo toimivaa liiketoimintaa. Esimerkkinä kuljetusalan yritys voi laajentaa toimintaansa haluamalleen alueelle ostamalla siellä toimivan yrityksen kuljetussopimukset, autot, kuljettajat vaihtoehtona sille, että lähtee toiseksi toimijaksi samalle alueelle. Tällä tavoin yrittäjän ei välttämättä tarvitse panostaa markkinointikustannuksiin, uusien sopimusten neuvotteluihin, uusiin kalustoihin ja rekrytoida lisähenkilökuntaa.

Suomessa on runsaasti toimivia yrityksiä

Olemassa olevan yrityksen jatkaja saa omistajanvaihdoksen yhteydessä valmiin asiakaskunnan, toimivan organisaation ja kassavirran yrityksen pyörittämiseen. Aikaa ja energiaa ei kulu aloittelevan yrityksen etsikkoaikaan eikä kasvukipuihin. Toiminta pääsee heti käyntiin ja yrittäjä voi aika pian keskittyä myös yrityksenä tulevaisuuden suunnitteluun.

Jopa 75 prosenttia uusista perustettavista yrityksistä lopettaa toimintansa muutaman vuoden sisällä perustamisesta. Syitä on varmasti monia, väärästä perustamisajankohdasta ei ihan loppuun asti hiottuun liikeideaan tai siihen, ettei tuote tai palvelu kohtaakaan asiakkaiden kysyntää. Se kuitenkin osaltaan puoltaa ajatusta olemassa olevan yrityksen hankinnasta.

Valmiina hankitun yrityksen eloonjäämisen todennäköisyys on yli 1,5-kertainen ja sillä on myös enemmän kasvupotentiaalia perustettavaan yritykseen verrattuna. Yrittäjälle kasvun hakeminen tulisi olla ihan perusedellytys, koska se hyvin suunniteltuna lisää taloudellista mielenrauhaa.

Rahoittajat luotaavat tulevaisuuden näkymiä

Rahoittajat suhtautuvat monesti myötämielisemmin olemassa olevan yrityksen oston rahoittamiseen, kuin perustettavan yrityksen joskus varsin visionäärisiin kassavirtalaskelmiin.

Rahoittajat kiinnittävät yrityksen kassavirran lisäksi huomiota myös yrityksen kasvupotentiaaliin. Kun sopivan oloinen ostettava yritys löytyy, olisi hyvä jo heti alkuun suunnitella millaisia muutoksia tekemällä voi vaikuttaa esimerkiksi myynnin lisäämiseen ja siten yrityksen kasvuun.

Rohkea rokan syö – mutta tässäkään ei tarvitse olla yksin

Yrittäjän tai yrittäjäksi haluavan ei tarvitse yksin miettiä vaihtoehtoja. On paljon toimijoita, jotka tarjoavat tukea aloittelevalle yrittäjälle. Myös meillä pankissa on asiantuntijoita, jotka neuvovat sinua yrityksen perustamiseen tai ostamiseen liittyvissä kysymyksissä. Autamme yhteistyökumppaneidemme avulla myös löytämään myynnissä olevista yrityksistä sinulle parhaiten sopivan yrityksen. Yrittäjän polun valitseminen on helpompaa, kun on oikeiden kumppanien vinkit käytössä!

Huong Huynh

Kirjoittaja toimii asiakkuuspäällikkönä Danske Bankin pienyrityksiä ja yrittäjiä palvelevassa yksikössä