Palvelusetelillä vauhtia omistajanvaihdoksiin – Imatra ykkösenä maanlaajuisessa vertailussa

Suomen Uusyrityskeskukset ovat mukana Omistajanvaihdosfoorumin toiminnassa sekä siten edistämässä yrittäjyyttä myös yritysostojen myötä. Tavoitteena on, että yhä useampi yrittäjyyttä suunnitteleva ottaa yrityksen tai sen liiketoiminnan ostamisen yhdeksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi aloittaa oma yrittäjätaipaleensa.

Suomen Uusyrityskeskukset teettämän Vaikuttavuustutkimus 2022 mukaan yrittäjäksi yritysostolla koko Suomessa kaikista alkavista yrittäjistä aloittaa 2 %. Imatralla vastaava luku on 17 %, joka on ylivoimaisesti koko maan korkein. Toisella sijailla on Mikkelin seudun Uusyrityskeskus ja Oulun seudun uusyrityskeskus, joissa vastaava luku on 6 %.

(Lähde: 2022_Alueiden_yritysdynamiikka.pdf (uusyrityskeskus.fi))

Imatran seudun kehitysyhtiö KEHYn ero tässä tutkimuksessa muihin alueisiin nähden on silmiinpistävä.

Mitään ihmeellisiä vippaskonsteja ei KEHYssä tehdä. Toimitusjohtaja Antti Oravuon mukaan kyseessä on tavallinen arjen työ.  ”Pidämme verkostomme kunnossa ja rahoituksen saatavilla. Vierailemme yrityksissä, juttelemme yrittäjien kanssa heidän tilanteestansa ja autamme eteenpäin tarvittaessa. Tänä syksynä (vuonna 2022) teimme reilun kahden kuukauden sisään 150 yrityskäyntiä. KEHYssä on myös aina pidetty aloittavien yrittäjien neuvonnassa esillä toimivan yrityksen osto vaihtoehtoa ja samalla kun meillä on ollut tiedossa myynnissä olevia yrityksiä, niistä on mainittu yrityksien perustajille”.

Tavoitteena tuottaa markkinoille myyntikuntoisia yrityksiä

Yrityskäyntien aikana kuulostellaan yrittäjää herkällä korvalla. ”Kuulostelemme yrityksen tilannetta. Usein yrittäjä kertoo lopettamisaikeistaan, jolloin otamme esiin myynnin vaihtoehtona. Jos yrittäjä tästä kiinnostuu, kerromme lisää vaihtoehdoista ja tarjoamme käyttöön palveluitamme. Meidän tavoitteenamme on tuottaa markkinoille enemmän myyntikuntoisia yrityksiä”.

Eräs pienten yritysten omistajanvaihdoksia edistävä työkalu on KEHYssä käytössä, toisin kuin monilla muilla alueilla. Nimittäin palveluseteli.Meillä on käytössä yritysseteli, jolla yrittäjä voi ostaa haluamaltansa omistajanvaihdosasiantuntijalta palveluita. Seteli kattaa 50 % palvelun summasta, kuitenkin enintään 1500 euroa. Se on yleensä riittänyt hyvin näissä pk-yritysten omistajanvaihdostapauksissa. Toiseksi ohjaamme ELYn kehittämispalveluiden piiriin tai kerromme oman verkostomme tarjonnasta”.

Antti Oravuo, Imatran seudun kehitysyhtiön toimitusjohtajan tavoitteena on tuottaa Etelä-Karjalan alueelle enemmän myyntikuntoisia yrityksiä. Antin ja tiimin työn tuloksena usea yritys päätyy myyntiin lopettamisen sijaan.  

Verkoston avulla eteenpäin, Yrittäjäjärjestö merkittävässä roolissa

Mikään tulos ei synny yksin puurtamalla. Yhteistyössä on voimaa ja se on havaittu myös Etelä-Karjalassa. Etelä-Karjalassa toimii aktiivinen omistajanvaihdosfoorumi. Siihen kuuluu yksityisiä palveluntarjoajia ja julkisia organisaatioita. Me tapaamme säännöllisesti ja olemme tiiviisti yhteyksissä. Tämän verkoston palveluiden ääreen voimme ohjata yrittäjiä. Verkostoon sisältyy mm. tilitoimistoja, yritysvälittäjiä, asianajajia, pankkeja, rahoittajia, matalan kynnyksen neuvojia yms. Etelä-Karjalan Yrittäjäjärjestö on tässä merkittävässä roolissa”. Antti kertoo. 

KEHYn ajatuksissa on jatkaa samaan tahtiin. ”Jatkamme samaan malliin tänä vuonna. Vierailemme paljon yrityksissä ja tehostamme verkoston toimintaa entisestään. Minä ja tiimini tulemme vierailemaan 400 yrityksessä vuoden 2023 aikana. Myös palveluseteli on käytössä alueellamme ensi vuonna. Sitä rahoittaa tällä hetkellä alueemme kunnat, mutta jatkuvuuden takia olisi erittäin tärkeää löytää pysyvä rahoitusmalli tälle palvelulle.

Palveluseteli käyttöön joka puolelle maata

Pysyvyyttä omistajanvaihdosten edistämistyöhön kaipaa myös Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Piia Malmberg. Hän kehuu imatralaisten toimintaa. ”Hienoa kuulla, että Imatran seudulla on onnistuttu omistajanvaihdoksien edistämisessä pitkäjänteisellä yhteistyöllä yrityskentän kanssa. Esimerkiksi yritysseteli omistajanvaihdosasiantuntijan palveluiden ostamiseen kuulostaa erinomaiselta tavalta tukea omistajanvaihdoksien edistymistä”. Piia kommentoi.

Piia Malmberg vinkkaa, että Suomen Uusyrityskeskuksissa kehitetään tämän vuoden aikana erilaisia valtakunnallisia toimintamalleja omistajanvaihdoksien vauhdittamiseksi osana Maaseutuyritysten omistajanvaihdospalvelut -hanketta.

Helsingissä 9.1.2023

Anneli Komi, Suomen Yrittäjät

Kirjoittaja on omistajanvaihdosasiantuntija Uudenmaan omistajanvaihdoshankkeessa sekä Maaseutuyritysten omistajanvaihdospalvelut -hankkeesta.