Ostanko valmiin vai teenkö itse?

Omaa yritystä harkitseva saattaa miettiä toimivan yrityksen ostamista uuden perustamisen sijaan. Uusyrityskeskuksiin tulee silloin tällöin asiakkaita, joilla ei ole omaa ideaa ja jotka eivät halua lähteä liikkeelle aivan nollasta. Tällaiselle yrittäjäksi mielivälle toimivan yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen voi olla hyvä vaihtoehto.

Usein henkilö on hankkinut bisneskannuksensa ison yrityksen vastuullisissa tehtävissä. Liiketoimintaosaamista voi olla, muttei mitään erityistä rahaksi muutettavaa ammattitaitoa. Urakehitys isossa yrityksessä saattaa myös olla pysähtynyt tai ainakin hyvin hitaasti nousussa. Moni hyvässäkin asemassa oleva palkansaaja kiinnostuu silloin yrittäjyydestä.

Suomessa on paljon yrityksiä, jotka tarvitsevat toiminnalleen jatkajan. Lähitulevaisuudessa näitä on entistä enemmän, sillä monet yrittäjät ovat pitkän päivätyön tehneet eivätkä tiedä, kuka yritystä jatkaa. Ostettavan yrityksen etsiminen on hyvä sysäys yrittäjäksi ryhtymiselle.

Yrityksen ostamiseen sisältyy riskejä, mutta se on silti yksinkertainen tapa aloittaa yritystoiminta. Toimivan yrityksen jatkaminen on usein helpompaa kuin uuden perustaminen. Asiakkaat, toimintamalli ja liikevaihto ovat jo olemassa. Yrityksen ostajan on silti syytä muistaa, ettei markkinoita voi ostaa. Asiakassuhteet pitää yrityksen jatkajankin ansaita.

Yrittäjäksi aikovan on aluksi hyvä miettiä, millaiseen liiketoimintaan hän haluaa ryhtyä. Uuden perustamisen vaihtoehtona on toimivan yrityksen, sen liiketoiminnan tai osien ostaminen. Myös valmiin liikeidean ja toimintamallin hankkiminen eli franchising-yrittäjyys on toimiva tapa aloittaa yrittäjänä. Nämä eivät ole toisensa pois sulkevia vaihtoehtoja. Kaikilla tavoilla – omalla tai ostetulla idealla, itse perustetulla tai ostetulla yrityksellä – voi menestyä yrittäjänä.

Kun oma liiketoimintasuunnitelma on valmis, kannattaa etsiä aktiivisesti sopivaa ostokohdetta ja ottaa yhteyttä sen omistajaan, vaikkei yritys olisi julkisesti myynnissä. Osa ostettavista yrityksistä jatkaa toimintaansa sopivaa ostajaa hiljaisesti hakien. Asiantuntijat auttavat kaupan kohteen taloudellisen tilan ja riskien arvioinneissa. Pelkän liiketoiminnan ostaminen on usein turvallisempi vaihtoehto kuin koko yrityksen ostaminen.

 

Jari Jokilampi

Jari Jokilampi

Jari Jokilampi on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja ja toiminut yrittäjänä vuodesta 1984 lähtien.