OmistajaKS – hankkeen päätösseminaarista opit jakoon

Omistajanvaihdosfoorumin yksi tärkeimmistä tehtävistä on koordinoida alueiden välistä omistajanvaihdostyötä. Omistajanvaihdosfoorumi on kokoava elin, joka pyrkii varmistamaan jottei yhteisillä varoilla tuetuissa hankkeissa tapahdu päällekkäisyyksiä. Hanketyö tukee myös yritysmarkkinoiden kehittymistä ja hyvien käytäntöjen liikkumista alueiden välillä.

Tänään 16.8.2023 Viitasaarella vietetään OmistajaKS -hankkeen päätösseminaaria. Hanke on erinomainen esimerkki yhteistyöstä Kehitysyhtiö Witasin sekä Keski-Suomen Yrittäjien kanssa. Jo hankehaun vaiheessa Omistajanvaihdosfoorumin ohjausryhmän osaamista käytettiin hyödyksi. Hankkeen päätoteuttaja oli Keski-Suomen Yrittäjät ry ja osatoteuttaja kehittämisyhtiö Witas Oy.

Hankkeita vain tarpeeseen

Hanke luotiin tarpeeseen. Alueen myyjillä oli epäselvyyksiä. ”Mistä löydän ostajan? Onko tässä mitään myytävää? Mikä on yritykseni arvo? Myös ostajilta tuli alueen yrityspalveluja tarjoaville yhteydenottoja: ”Mistä löydän myytäviä yrityksiä? Mistä saan rahoitusta?”. Haasteet olivat konkreettisia ja olemassa. Alueen yrityksissä 20 % suunnitteli omistajanvaihdosta ja yrittäjäpäättäjistä 16 % suunnitteli yritysostoa.

OmistajaKS -hankkeen omistajanvaihdosasiantuntija Tarja Vartiainen, Kehitysyhtiö Witas Oy.

Kuntien palvelupolku omistajanvaihdokseen selkeäksi

Hankkeessa on työstetty kuntien roolia omistajanvaihdoksessa. Yrityksen myynnissä on liiketoiminnan lisäksi kyse uskottavasta tarinasta, houkuttelevuudesta ja ympäristöstä. Kunnan kannalta on siis kyse vetovoimatekijästä tietenkin verotulojen lisäksi. Siksi kunnissa on tärkeää olla palvelupolku selkeänä esillä.  

Viitasaaren kaupunginjohtaja Helena Vuopionperä-Kovanen painotti päätösseminaarin puheessaan omistajanvaihdosten tukemisen tärkeyttä kunnissa. ”On äärimmäisen tärkeää, että sellaiset yritykset joilla on vakiintunut konsepti ja olemassa oleva asiakaskunta löytää uuden veturin. On hienoa, että hankkeen avulla myös Viitasaarella on nähty onnistuneita omistajanvaihdoksia”.

 
Viitasaaren kaupunginjohtaja Helena Vuopionperä-Kovanen.

Yritäjien kuunteleminen on tärkeää

Seminaarissa esiintyi alueen yrittäjäpariskunta, joka sai hankkeesta konkreettista apua. ”Jatkajan löytäminen on ollut todella vaikeaa. Siksi viestimme on – älä yritä yksin. Sillä jos yrität, poljet aina vain paikallasi”. Pariskunta oli myös pettynyt rahoituksen saantiin: ”Rahoituksen puute on ongelma”.

Hankkeen tuloksia

  • 200 kohtaamista myyjien kanssa
  • 100 ostajan tavoittaminen
  • asiantuntijaverkosto Keski-Suomeen
  • yli 100 mediaspottia (tv, radio, some, printti) joka viikko viesitntää.
  • koulutustarjotin
  • malli ostajien löytämiseksi

Hankkeen tuloksiin voi tutustua verkkosivuilla Yritysten omistajanvaihdokset – Yrittajat.fi.

OmistajaKS-hankkeen omistajanvaihdosasiantuntija Tarja Vartiainen, Kehitysyhtiö Witas ja projektipäällikkö Oili Eronen Keski-Suomen Yrittäjät.

Hankkeilla tuettava matalan kynnyksen palvelua ja kehitettävä yksityisten kanssa käytävää vuoropuhelua

OmistajaKS -hankkeessa tehtiin hyvää työtä, jota omistajanvaihdosfoorumin on helppo jakaa eteenpäin. Julkisin varoin tuettuja hankkeita tarvitaan edelleen auttamaan yritysten kanssa rajapinnassa toimivia organisaatioita kehittämään matalan kynnyksen omistajanvaihdospalveluita sekä alueen yritysmarkkinoita.

Alueillamme Suomessa on valtavia eroja. Mikä toimii yhdellä alueella, ei automaattisesti toimi toisella. Tämän ymmärtäminen vaatii kuuntelua, jalkautumista ja yritysten rajapinnassa elämistä. Yhdistäviä tekijöitä kuitenkin on. Tuen tarve omistajanvaihdosprosessiin on olemassa kaikilla pienillä yrityksillä ja tukea tulee olla tarjolla. Omistajanvaihdosfoorumi toimii ja haluaa toimia yhteyttävänä tekijänä alueiden välillä. Foorumi auttaa hankehakemusten tekemisessä ja etenemisessä: Asiantuntijoiden tietopankki – OV-Foorumi

Viitasaarella 16.8.2023

Yhteystiedot
anneli.komi@yrittajat.fi
050 543 8192
Kirjoittaja

Anneli Komi

Omistajanvaihdostoiminnan päällikkö

Organisaatio
Suomen Yrittäjät
Anneli Komi johtaa Suomen Yrittäjissä Omistajanvaihdosfoorumia, joka on omistajanvaihdoksia edistävä hanke. Omistajanvaihdosfoorumi työskentelee yhteistyössä 23 organisaation voimin edistääkseen yrityskauppoja ja sukupolvenvaihdoksia Suomessa.