Miten norsu syödään?

Oman yrityksen myyminen voi olla vuoren tai ainakin norsun kokoinen asia omistajalleen. Pitkäaikaiselle, jopa vuosikymmenten työlle tulisi löytää jatkaja, ja yrityksen haluaa siirtyvän hyviin käsiin. Olisi todella kiva saada omalle työlleen riittävä hinta. Nämä seikat vielä korostuvat pienemmissä ja yrittäjään henkilöityneissä yrityksissä.

Usein kynnys on iso. Mistä löydän ostajan, onko tässä oikein mitään myytävää, miten hoidan kaupan kun se ostaja sitten löytyy, miten määritän yrityksen arvon, entä verot? Yrityksen myyminen on yksittäiselle yrittäjälle usein ainutkertainen tapahtuma, ja harvalla on siitä kokemusta.

Kaikkiin näihin asioihin löytyy kuitenkin apua. Kauppapaikkoja on useita (esim. yrityspörssi.fi, firmakauppa.fi, Suomen Yritysmyynti, Ostayritys) ja asiantuntijoita löytyy pitkin Suomenniemen. Arvonmääritykseenkin löytyy apua. Tekniset ja käytännön seikat kyllä järjestyvät, ja asiantuntijoita on hyvä hyödyntää koko prosessin ajan.

Norsun syöminen tulee kuitenkin aloittaa alusta. Suurin kynnys on usein henkinen. Yksi jos toinenkin kauppa on kaatunut loppumetreillä siihen, että myyjä ei oikeasti ollutkaan henkisesti valmis kauppaan.

Keskustelin taannoin eräässä tilaisuudessa monenkin yrittäjän kanssa oman yrityksen myynnistä. Suuri huoli liittyi siihen, että löytäisi hyvän ja luotettavan jatkan, hyvän yrittäjän. Ei siihen, että yrityksestä saisi mahdollisimman paljon mammonaa. Mistä löytyy se jatkaja, joka pitää asiakkaista ja yrityksestä vähintäänkin samanlaista huolta kuin myyjä ja vielä vie sitä parhaassa tapauksessa eteenpäin? Olenko tähän valmis? Tätä kaikki korostivat.

Moni pienyrittäjä voi lisäksi kokea, että omassa yrityksessä ei ole mitään myytävää. Näin saattaakin olla, mutta kaikissa yrityksissä on aina jotain arvokasta: asiakkaita, verkostoja ja valmis liiketoiminta, jota uusi yrittäjä voi viedä eteenpäin. Tätä arvoa tulee kuitenkin koko ajan kehittää ja pitää yllä, jotta yritys on myyntikunnossa. Kun myynnin aika tulee, myyjällä on osoittaa se arvo, josta ostaja maksaa.

Henkisen päätöksen tekeminen on norsun syömisessä se ensimmäinen asia. Olenhan varmasti valmis myymään? Ota katse sopivan aikamatkan päähän, laita yritys myyntikuntoon ja kiihdytä prosessi liikkeelle asiantuntijoiden avulla. Norsusta tulikin sopivan pieni.

 

Janne Pärnänen

Janne Pärnänen

Kirjoittaja toimii verkkotuottajana Suomen Yrittäjissä ja vastaa mm. Yrityspörssi.fi -palvelusta.