Koronakriisin myötä kehitysyhtiön rooli yritysten lähipalveluna on ymmärretty entistä syvemmin

Koronakriisin myötä kehitysyhtiön rooli yritysten lähipalveluna on ymmärretty entistä syvemmin. Yrittäjää lähellä oleva, tuttu kehitysyhtiö auttaa yritystä niiden tarpeissa moni tavoin ja ohjaa tarvittaessa myös muihin julkisiin ja yksityisiin yrityskehityspalveluihin.

Suomen Yrittäjien hiljan julkaisema raportti yrityspalveluista korostaa tämän lähipalvelun ja ikkunan koko yrityspalveluketjuun tärkeyttä yrittäjille. Kehitysyhtiöstä lähtevää yrittäjän palvelupolkua on entisestään tarkennettu hallitusohjelmassa mainituin toimin mm. Team Finland -kumppaniverkoston kesken. Tämä taustatyö tulee näkyä yrityksille niiden tarvitseminen palvelujen helppona löytämisenä, joka pohjautuu meidän palvelutoimijoiden ymmärrykseen toistemme toiminnasta ja halusta tehdä yhdessä työtä.

Koronan myötä suuri määrä yhteydenottoja kehitysyhtiöihin loi niille taas uusia asiakkuuksia ja kehitysyhtiöt työskentelevät päivittäin suuren yritysjoukon kanssa eri kysymyksiin liittyen. Näin myös omistajanvaihdos-asioita tulee esiin ja niitä voidaan ja on syytä ryhtyä käsittelemään saman tien, prosessi on yleensä joka tapauksessa pitkä. Kehitysyhtiö tekee tätä työtä itse ja kuten muutenkin, ohjaa tarvittaessa muiden palveluntuottajien luokse pysyen samalla kuitenkin yrityksen / yrittäjän tukena.

Vuosittain noin 3000 yritystä vaihtaa omistajaa ja omistajanvaihdoksia arvioidaan tulevan seuraavan kymmenen vuoden aikana noin 50 000 yritykselle. Omistajanvaihdosbarometrin mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana myyntiin on tulossa 34 000 yritystä ja sukupolvenvaihdoksia on toteutumassa 17 500 yrityksessä. Yksi koronakriisin negatiivisista vaikutuksista lienee, että se lisäsi patoutunutta omistajanvaihdostarvetta.

Omistajanvaihdos tarkoittaa yritykselle uutta alkua ja mahdollisuutta jatkaa liiketoimintaa. Muuten on vaihtoehtona toiminnan päättyminen. Uudet omistajat tuovat kannattavaankin yritykseen uusia ideoita ja toimintatapoja ja omistajanvaihdosten edistäminen on tehokasta kasvu- ja innovaatiopolitiikkaa.

Kehitysyhtiö on yrittäjän tukena ennen omistajanvaihdoksen toteuttamista, sen aikana ja jälleen kehittämässä liiketoimintaa uusien yrittäjien kanssa luotettuna, pitkäaikaisena kumppanina.

SEKES – verkosto
Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ry:n 53 jäsenyhtiötä ja niiden noin 800 yrityskehityksen ammattilaista ovat kattavin yrityskehitystyötä tekevä verkosto Suomessa.  SEKES-yhtiöt työskentelevät vuosittain syvemmin noin 55 000 yrityksen kanssa.

 

Jaakko Helenius

Toiminnanjohtaja, SEKES