Tutkitulla tiedolla on merkitystä – kanna kortesi kekoon

Valtakunnallinen omistajanvaihdosbarometri 2021 -tutkimus on käynnistynyt. Tutkimuksen toteuttaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu, joka on tehnyt vastaavan tutkimuksen myös vuosina 2012, 2105 ja 2018.

Tutkittua tietoa tarvitaan, jotta yrittäjien aikeet ja tarpeet saadaan selville, jotta tarvittavat palvelut voidaan kohdistaa oikein. Tutkittua, luotettavaa tietoa tarvitaan myös edunvalvontatyön pohjaksi. Aikaisemmat barometrit ovat olleet edunvalvojien, omistajanvaihdoksia edistävien poliitikkojen, virkahenkilöiden ja toimenhaltijoiden ahkerassa käytössä. Niin tulee olemaan tämäkin tutkimus valmistuttuaan.

Tutkimukset ja selvitykset ovat sitä parempia mitä laajempi osallistujajoukko onnistutaan niihin saamaan. Ymmärrän hyvin, että monet tahot ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä ja että yrittäjille suunnataan kyselyitä runsaasti. Jokaisella tutkimuksella ja kyselyllä on perusteltu tarve. Kukaan ei tee tutkimuksia turhaan eikä syyttä. Kukin tutkimuksen tekijä yrittää parhaan kykynsä mukaan perustella sen, miksi juuri hänen tutkimukseensa tulisi osallistua. Perustelut on hyvä rakentaa hyötyjen kautta.

Miksi kannattaa vastata?

  • Kysely tarjoaa yrittäjille tilaisuuden seisahtua 10 minuutiksi ja pohtia oman yrityksensä omistajanvaihdosta. Omistajanvaihdos on kuitenkin edessä ennemmin tai myöhemmin.
  • Tutkimus tuo näkyväksi olemassa olevat myös pieniä yrityksiä koskevat yritysmarkkinat. Tutkimus herättelee myös ostajia, yrityksensä toimintaa laajentavia ja yritystoiminnan yrityskaupalla aloittavia ja näin yrittäjän myyntimahdollisuudet paranevat.
  • Omistajanvaihdosten parissa työskenteleville julkisille ja markkinaehtoisille toimijoille tutkimus tarjoaa ajantasaisen tilannekuvan, jolloin tarjottavien palveluiden kattavuus ja osuvuus paranee. Tämäkin sataa lopulta yrittäjän omaan laariin.
  • Edunvalvontatyötä tekeville tutkimus tarjoaa vankan pohjan, jolle toimenpiteet voidaan perustaa.
  • Seudullisille kehittämisyhtiöille, uusyrityskeskuksille, kunnille ja kaupungeille tutkimus tarjoaa arvokasta tietoa, jotta alueellinen elinvoima, yritysten toimintakyky ja jatkuvuus voidaan varmistaa.

Hyvä lukija, kun tunnistit itsesi hyödynsaajien joukosta, pyydän, että vastaat tähän tutkimukseen tai jaat linkkiä edelleen yrityskontakteissasi.
Linkki on tässä: https://link.webropolsurveys.com/S/C3BFAC05DAD7F662

Vastausaikaa on huhtikuun loppuun saakka.

Jään tarkkailemaan vastausten kertymistä. Ilahduta minut, ole hyvä. Tehtäväni on näet varmistaa, että tutkimuksen kyselyvaihe onnistuu.

Mika Haavisto

Projektipäällikkö, Ov-foorumin sihteeri, Suomen Yrittäjät