Re-startupit ja Team Finland

Startupit ovat tuttuja: kukapa ei olisi kuullut Woltista tai Supercellistä. Ne selvisivät yritysten alkukuukausien ns. kuolemanlaakson yli, kehittivät hyvät tuotteet ja palvelut ja löysivät niille globaalit markkinat. Sen sijaan harva tuntee re-startupia; yleensä vain omistajanvaihdosammattilaiset.

Re-startupin voi määritellä omistajanvaihdoksen läpikäyneeksi toimivaksi yritykseksi, joka on kasvuhakuinen. Kun startup-polun alku on kaikista tukimuodoista huolimatta usein kivinen, hyvä re-startup saa lentävän lähdön. Henkilöstö, tuotevalikoima, asiakkaat ja jakelukanavat ovat olemassa, minkä vuoksi tutkimusten mukaan osto onnistuu kolme kertaa useammin kuin perustaminen. Vaasan yliopiston tutkimuksen mukaan omistajanvaihdoksen käyneillä yrityksillä on enemmän kasvupotentiaalia kuin startupeilla. Finnvera arvioikin, että peräti 40 % omistajanvaihdosyrityksistä muuttuu kasvuyritykseksi. Uudella omistajalla on silloin tarve hakea uusia ja kasvavia markkinoita, jotka ovat usein muualla kuin kotimaassa.

Tässä avuksi tulee Team Finland verkosto ja palvelupolku. Team Finland-verkostoon kuuluvat julkisina jäseninä mm. ELY-keskukset, Finnvera, TE-toimistot, ulkoministeriö ja Business Finland. Yksityisiä toimijoita ovat mm. kaupunkien ja kuntien elinkeinoyhtiöt, kauppakamarit ja yrittäjien alueelliset toimipisteet. Palvelupolulle on tunnistettu palvelut eri kehitysvaiheessa oleville yrityksille, ja ne löytyvät täältä https://www.team-finland.fi/verkoston-palvelut-yrityksille .

Jos re-startup -yrityksellä ei ole vielä vientiä, neuvontatukea ja digitaalisia palveluita mm. markkinamahdollisuuksista on tarjolla. TF Talks -webinaarien avulla saa nopeasti käsityksen ajankohtaisista hankkeista, kuten nyt marraskuun alussa Indonesian pääkaupungin siirrosta. Seuraavassa vaiheessa on mahdollista saada rahallista tukea markkinaselvitysten tekoon. Kansainvälinen verkosto on käytettävissä, kun markkinavalinnat on tehty ja etsitään kontakteja ja neuvoja kyseisten markkinoiden erityispiirteistä, esimerkiksi julkisista hankinnoista. Vientitakuut ja vientikaupan rahoitus ovat tietyillä aloilla hyvinkin tarpeellisia, kun markkinoille on päästy ja kauppa käy. Jossain vaiheessa tulee vastaan tuotekehitystarpeet, joihin löytyy sekä lainaa että avustusta.

On hyvä muistaa, että Team Finland -neuvontapalvelut ovat lähtökohtaisesti maksuttomia ja sekä pienimuotoisiin selvityksiin että kehittämisprojekteihin on tarjolla julkista rahoitusta.

Hyvät restarttaajat, tervetuloa Team Finland-asiakkaaksi.

Yhteystiedot
pekka.pesonen@businessfinland.fi
+358 2950 55804
Kirjoittaja

Pekka Pesonen

Organisaatio
Business Finland