Maakuntien Omistajanvaihdosindeksi 2020: Keski-Suomi, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala aktiivisimpia yritysten omistajanvaihdoksissa

Maakuntien Omistajanvaihdosindeksi 2020:

Keski-Suomi, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala aktiivisimpia yritysten omistajanvaihdoksissa

 

Keski-Suomi otti kärkipaikan maakuntia vertailevassa Omistajanvaihdosindeksissä. Keski-Suomessa omistajanvaihdoksia toteutetaan yrityskantaan suhteutettuna keskitasoa enemmän ja myös niitä koskevia palveluita on helposti saatavilla. Myös Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa yritykset löytävät vilkkaasti uusia omistajia. Tutustu tuloksiin myös videoesittelyn muodossa: Mikä on Omistajanvaihdosindeksi (3 min) ja Tulokset ja maakuntahavainnot (5 min).

Noin viidesosa Suomen työnantajayrityksistä on edennyt tilanteeseen, jossa ne on saatava siirrettyä lähivuosina uuden omistajan käsiin muun muassa yrittäjän ikääntymisen takia. Muussa tapauksessa vaarana on yritystoiminnan loppuminen.

Ensi kertaa toteutettu Omistajanvaihdosindeksi mittaa ja vertaa maakuntia neljästä näkökulmasta:

  • Suhteellinen omistajanvaihdosintensiteetti eli omistajanvaihdosten määrä suhteutettuna alueen yrityskantaan ja Finnveran myöntämään pk-rahoitukseen. Omistajanvaihdoksiin luetaan sekä yrityskaupat että perheyritysten sukupolvenvaihdokset.
  • Alueellisten yrityspalvelujen toimivuus (vero- ja rahoitusneuvonta, yritysvälitys ym.)
  • Omistajanvaihdoksiin liittyvien haasteiden yleisyys (jatkajan löytäminen, arvonmääritys, rahoitus, verotus ym.)
  • Omistajanvaihdosnäkymät omassa yrityksessä

Maakuntien Omistajanvaihdosindeksin tulokset 2020

  • Keski-Suomi ja Pirkanmaa erottuvat aineistossa alueina, joissa omistajanvaihdosintensiteetti on väestön ikärakenteeseen peilattuna odotuksia korkeampi tai ainakin yrittäjien näkemykset omistajanvaihdosten tilanteesta ja näkymistä keskimääräistä positiivisempia.
  • Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Karjalassa omistajanvaihdoksia tapahtuu ennakko-odotuksia vähemmän.
  • Kainuun osalta tulokset ovat ristiriitaisia. Yhtäältä maakunnassa suhteellinen omistajanvaihdosaktiivisuus vaikuttaa melko korkealta, mutta samalla yrittäjät kritisoivat tarjolla olevia yrityspalveluja ja tunnistavat tavanomaista enemmän erilaisia omistajanvaihdoksiin liittyviä haasteita toimintaympäristössään.

Maakuntien omistajanvaihdosindeksi 2020

Sijoitus Maakunta Kokonaispisteet
1 Keski-Suomi 70
2 Etelä-Savo 69
3 Pohjois-Karjala 64
4 Kymenlaakso 62
5 Satakunta 57
6 Päijät-Häme 57
7 Etelä-Pohjanmaa 56
8 Pirkanmaa 53
9 Kainuu 53
10 Lappi 52
11 Pohjois-Savo 51
12 Pohjois-Pohjanmaa 50
13 Kanta-Häme 47
14 Keski-Pohjanmaa 46
15 Pohjanmaa 43
16 Varsinais-Suomi 41
17 Etelä-Karjala 41
18 Uusimaa 37

Omistajanvaihdoksia tapahtuu siellä, missä tarve on suurin

Omistajanvaihdosten edistyminen on suomalaisen pk-sektorin kohtalonkysymys. Se huomioiden tulokset ovat monella tapaa positiivisia, arvioi Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja Jari Huovinen Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK).

”Tuoreet tulokset kertovat, että yritysten omistajanvaihdoksia tapahtuu suhteellisesti eniten niissä maakunnissa, joissa väestö ja yrittäjät ovat keskimääräistä iäkkäämpiä. Sen sijaan omistajanvaihdosintensiteetti jää pienemmäksi maakunnissa, joissa väestö ja yritykset ovat keskimääräistä nuorempia, yrityksiä paljon ja yrityskannan vaihtuvuus suurta. ”

Tutkimuksen toteutuksesta

Tutkimus on syntynyt Omistajanvaihdosfoorumin yhteistyönä hyödyntämällä kahdenlaisia aineistoja: maakuntakohtaisia Finnveran ja Tilastokeskuksen tilastoja sekä viimeisimmän Seinäjoen ammattikorkeakoulun tekemän valtakunnallisen Omistajanvaihdosbarometrin alueellisia tuloksia.

Maakuntien saamat kokonaispisteet muodostuvat yhteensä 10 yksittäisestä muuttujasta, joista viisi perustuu tilastoihin ja viisi Omistajanvaihdosbarometrin tuloksiin. Tutkimuksessa käytetyt tilastomuuttujat eivät kuvaa absoluuttisia omistajanvaihdosten lukumääriä eri maakunnissa, vaan lähinnä alueiden omistajanvaihdosintensiteettiä suhteessa alueen yrityskantaan ja myönnettyyn yritysrahoitukseen. Tarkemmin tutkimuksessa käytetyt muuttujat ja niihin liittyvät rajaukset on kuvattu oheisessa infografiikassa.

Tulosten esittely

Taustaa Omistajanvaihdosfoorumista:

Omistajanvaihdosfoorumin tavoitteena on yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittaminen. Hankkeen rahoittajina ovat työ- ja elinkeinoministeriö sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Finnvera, Business Finland, Perheyritysten liitto, Nordea, Danske Bank, Deloitte, Suomen uusyrityskeskukset ja Suomen Yrityskaupat. Yhteistyökumppaneina ovat myös Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES, Suomen Yrityskummit ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto.

Lisätietoja:

Jari Huovinen

Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja, Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtava asiantuntija
puh. 040 861 4582
jari.huovinen[at]ek.fi
@PKjari