Alueellinen omistajanvaihdostoiminta kehittyy

Maakunnallinen omistajanvaihdosten edistämis- ja koordinointitoiminta on kohtuullisen helppoa laittaa kuntoon. Tähän työhön tarvitaan vastuullinen, valaistunut, aktiivinen ja innostunut henkilö, joka kokoaa yhteen alueen toimijat, joiden kanssa sovitaan tarvittavista toimista, jotka sitten toteutetaan yhdessä. Yhdessä toteutettavia asioita ovat toimintaa tukeva viestintä, herättelytoimet myyjille ja ostajille sekä matalankynnyksen neuvontapisteen järjestäminen.

Kesäkuussa 2020 julkaistussa Omistajanvaihdospalveluiden valtakunnallinen ja alueellinen evaluointi -tutkimuksessa arvioitiin omistajanvaihdospalveluiden laatua ja kattavuutta. Tutkimuksen teki Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Tutkimus tehtiin laadullisena tutkimuksena, jossa toimijat itse arvioivat omaa toimintaansa.

Alueellista, maakunnallista toimintaa arvioitiin seuraavilla kysymyksillä:

  1. Onko vastuuorganisaatio sovittu?
  2. Onko yhteistyö organisoitua?
  3. Onko alueella olemassa matalankynnyksen neuvontapiste?
  4. Onko toimintasuunnitelma dokumentoitu ja toimijoiden tiedossa?
  5. Ovatko herättelytoimet säännöllisiä?

 

Toimijoita pyydetiin myös arvioimaan sitä, miten omistajanvaihdosten edistämistoimet ovat kehittyneet viimeisen viiden vuoden kuluessa.

 

Tutkijat (Varamäki, Tall, Katajavirta) esittivät yhteenvedon vastauksista tutkimuksessaan (https://www.yrittajat.fi/sites/default/files/ov_palveluiden_evaluointi_2020.pdf, Taulukko 35), josta yhdellä silmäyksellä saa käsityksen palveluiden tilasta koko Suomessa. Maakunnista Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanamaalla, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa omistajanvaihdospalvelut olivat erinomaisen hyvällä tolalla. Näillä alueilla omistajanvaihdospalveluiden kehittämiseen oli panostettu ja panostetaan yhä.

 

Tutkimus paljasti myös, että muutamassa maakunnassa asiat olivat kohtaisen heikolla tolalla. Tutkimuksen jälkeen vuoden 2020 jälkipuoliskolla on tapahtunut paljon myönteisiä asioita omistajanvaihdosten alueellisen edistämisen saralla. Kun omistajanvaihdosten palveluiden alueellista tilaa arvioidaan juuri nyt, hyvällä tolalla olevien listalle nousevat Lappi, Kainuu ja Keski-Pohjanmaa, joissa yrittäjien aluejärjestöt ovat käynnistäneet hankkeita omistajanvaihdosten edistämiseksi.

 

Kun katson ennustajan kristallipallooni, näen että myös Uudellamaalla omistajanvaihdospalveluiden kehittämiseen tullaan panostamaan merkittävästi aivan lähiaikoina. Muiden alueiden osalta kristallipalloni näkymä ei ole näin kirkas.

 

Nyt on hyvä hetki tarttua tilaisuuteen ja varmistaa alueelliset omistajanvaihdospalvelut. Kehittämiseen on tarjolla resursseja. Omistajanvaihdosten edistämistä tarvitaan erityisesi myös nyt koronan kestäessä.

 

Mika Haavisto

Ov-foorumi sihteeri, Suomen Yrittäjät