Pelastetaan paikalliset yritykset

Omistajanvaihdokset eivät ole ainoastaan yksittäisten yritysten tulevaisuuden kysymys, vaan ne ovat elintärkeitä koko alueen elinvoimaisuuden ja työllistymisen kannalta.

Itä-Suomessa väestö ja sen myötä yrittäjät ikääntyvät ja kannattaviakin yrityksiä uhkaa lopettaminen. Haasteita on kuitenkin saatu myös taklattua ja Etelä-Savossa on tehty onnistuneita omistajanvaihdoksia. Asiaan ovat osaltaan vaikuttaneet maakunnalliset omistajanvaihdoshankkeet, joissa ylläpidettiin ja kehitettiin yritysten myyntikuntoisuutta ja elinkelpoisuutta. Lisäksi hankkeissa haettiin jatkajia omistajanvaihdoksiin tuleville yritykselle ja autettiin sekä yrityksen ostajaa että myyjää. 

Toimivien yritysten jatkuminen varmistaa työpaikkojen säilymisen ja mahdollistaa uusien työpaikkojen luomisen. Uudet omistajat voivat myös tuoda mukanaan ideoita ja innovaatioita, jotka voivat viedä yrityksen ja jopa koko alueen kehitystä eteenpäin.

Omaa visiota toteuttamaan

Vuoden 2023 Savonlinnan alueen uusyrittäjäksi valittu Huoltoasema Behm on oiva esimerkki onnistuneesta omistajanvaihdoksesta. Miia ja Joni Behm olivat ostaneet viisi vuotta aiemmin Miian ystävän vanhempien pitämän huoltoaseman.

Yrittäjäpariskunnalla oli heti alussa visio ja strategia, jolla ohjata yrityksen toimintaa ja auttaa sen kehittämisessä. Se, että oma kylä Kerimäellä pysyy elinvoimaisena, oli yrittäjille ratkaiseva tekijä yrittäjiksi ryhtymisessä. Perinteisten polttoainemyynnin, kahvila-, autonpesu- sekä Veikkaus-palveluiden lisäksi asemalta löytyy pienkonekorjaamo. Uutena aluevaltauksena Behmit ottivat mukaan sähköpyörien myynnin ja korjauksen. Lisäksi palveluita kehitetään edelleen asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

Behmit ovat myös työnantajia ja vahvistamassa paikallista taloutta siltäkin osin. Osaava ja sitoutunut henkilökunta on heille kaikki kaikessa, yksin he eivät yritystään pystyisi pyörittämään.

Apua onnistuneisiin omistajanvaihdoksiin

Taloudellisen tilan arviointi, liiketoimintamallin ymmärtäminen, henkilöstön merkityksen tunnistaminen ja juridisten asioiden hoitaminen alan asiantuntijoiden kanssa ovat kaikki keskeisiä tekijöitä onnistuneessa omistajanvaihdoksessa. Näihin saat apua ja ohjausta oman alueesi uusyrityskeskuksesta ja keskusten kattavasta asiantuntijaverkostosta.

Miian ja Jonin yrittäjätarinaan voit tutustua tarkemmin Suomen Uusyrityskeskukset ry:n verkkosivuilla https://uusyrityskeskus.fi/yrittajatarina/palvelua-suurella-sydamella/

Yhteystiedot
anna.laaksonen@uusyrityskeskus.fi
050 5771 392
Kirjoittaja

Anna Laaksonen

Verkostokoordinaattori

Organisaatio
Suomen Uusyrityskeskukset
Suomen Uusyrityskeskukset ry on kattojärjestö 34 alueelliselle ja paikalliselle uuysrityskeskukselle, joissa tarjotaan maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille.